Umývanie rúk

Umývanie rúk známe aj ako hygiena rúk, je čistenie rúk za účelom odstránenia pôdy, nečistôt a mikroorganizmov. Môže sa uskutočniť s použitím alebo bez použitia vody, iných kvapalín alebo mydla. V situáciách, keď nie je k dispozícii voda a mydlo, napríklad v niektorých oblastiach rozvojových krajín alebo počas kempovania, ďalšie možnosti zahŕňajú použitie popola miesto vody.

Zdravotná hygiena rúk sa týka hygienických postupov súvisiacich s podávaním lekárskej starostlivosti, ktorá zabraňuje alebo minimalizuje choroby a ich šírenie. Hlavným lekárskym účelom umývania rúk je očistenie rúk od patogénov (vrátane baktérií alebo vírusov) a chemických látok, ktoré môžu spôsobiť škodu alebo chorobu. Toto je obzvlášť dôležité pre ľudí, ktorí sa starajú o jedlo alebo pracujú v medicínskej oblasti, ale je to aj dôležitá prax pre širokú verejnosť.

Umývanie rúk mydlom konzistentne v kritických okamihoch počas dňa zabraňuje šíreniu chorôb ako je hnačka a cholera, ktoré sa prenášajú fekálne-orálne. Ľudia sa môžu nakaziť ochoreniami dýchacích ciest, ako je napríklad chrípka, ak si neumývajú ruky pred dotykom očí, nosa alebo úst. Vo všeobecnosti platí, že umývanie rúk chráni ľudí pred chorobami prenášanými vzduchom, ako sú napríklad osýpky, ovčie kiahne a tuberkulóza.
Alkoholové dezinfekčné prostriedky na ruky sú vyrobené na báze alkoholu a môžu byť tekuté, gélové alebo penové. Nepotrebujú vodu na čistenie rúk a zabíjanie väčšiny baktérií, ktoré spôsobujú ochorenia a choroby – http://www.topkreditx.com/. Alkoholové dezinfekčné prostriedky na ruky nie sú účinné na baktérie, ktoré žijú vo Vašom čreve. Nie všetky ručné hygienické prostriedky obsahujú alkohol: skontrolujte štítok. Používajte len dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu s obsahom najmenej 60% alkoholu.

Používajte mydlo a vodu namiesto alkoholu a dezinfekčného prostriedku, keď sú ruky viditeľne znečistené. Umyte si ruky pred jedlom alebo po príprave jedla, po manipulácii so surovým mäsom, po manipulácii so zvieracím odpadom a po použití toalety alebo výmeny plienok.

Pri používaní mydla a vody ruky umyte teplou vodou. Divili by ste sa, koľko ľudí na našej Zemi tento základný hygienický návyk nepozná. Opatrne do mokrých rúk pridajte mydlo a napeňte. Roztrite ho na dlaň, chrbát rúk a medzi prsty. Umývajte si ruky najmenej na 15 sekúnd. Dôkladne opláchnite ruky a dobre vysušte. Podobný postup zopakujte pri použití hygienických prostriedkov na báze alkoholu. Dbajte na to, aby prostriedok bol rovnomerne rozotretí a vstrebal sa do rúk. Dôležité je, že ruky už netreba umyť následne vodou.

Najpoliehavejšie postupy na umývanie rúk sú bezvýznamné (http://www.tkrediti.com/), ak ich nevysušíte. Baktérie milujú vlhkosť. Opustenie toalety so stále vlhkými rukami Vám uľahčí vyzdvihnutie bakteriálnych mikróbov z ďalšieho povrchu, ktorého sa dotknete. Ak máte na výber papierové utierky alebo uterák, vyberte si papierové utierky. Ak sú dúchadlá jedinou voľbou, ako vysušiť Vaše ruky, uistite sa, že strávite dostatok času pod fúkaným vzduchom, až kým ruky nie sú úplne suché, aj keď to chvíľu trvá.

Napriek rozšírenej mienke, že potrebujete horúcu vodu na zabíjanie zárodkov baktérií na rukách, prácu rovnako dobre urobí vlažná alebo dokonca studená voda. V skutočnosti sú pre Vašu pleť ešte lepšie, pretože ju menej vysúšajú. Nedávna štúdia zistila, že studená voda znižuje hladinu baktérií rovnako ako horúca voda, pokiaľ sú ruky čistené, opláchnuté a riadne vysušené.